Alert blijven

Alert blijven: bereid jezelf voor

Op welke manier ben jij een interessant doelwit voor een terrorist, crimineel, extremist of een vandaal? Stel dat een persoon die kwaad wil het op jou gemunt heeft. Wat kan er dan allemaal gebeuren? Met welke risico’s en bedreigingen kan je te maken krijgen? Heb je daar ooit over nagedacht? Alert blijven: bereid jezelf voor.

Hoe bereid jij jezelf goed voor?
Probeer door de ogen van de persoon te kijken die jou, je familie, vrienden of collega’s als mogelijk doelwit kan uitkiezen. Bedenk voor jezelf minstens vijf mogelijke en concrete gebeurtenissen van terrorisme, criminaliteit, extremisme of vandalisme waarmee je in je dagelijkse leven, werk of (zaken) reis mee te maken kan krijgen.

Let op afwijkende situaties
Omgevingsbewust zijn (security awareness) is ogen en oren openhouden en actie ondernemen bij iets afwijkends. Je kent je eigen omgeving goed. Je ziet als eerste bijvoorbeeld iets ongewoons als iemand zich ongebruikelijk gedraagt. Kijk niet naar wat goed gaat. Let vooral op afwijkende situaties.

Gebruik je zintuigen om de omgeving in de gaten te houden, kortom omgevingsbewust zijn. Wanneer je dit doet kijk dan niet of alles wel goed is. Hierdoor wordt er iets wat belangrijker is gemist. Maak er een gewoonte van om op zaken te letten die niet kloppen (beveiligingsbewustzijn), een teken dat iets niet oké is.

Alert handelen
Alert blijven en handelen kan door mensen aan te spreken en door te blijven vragen. Verdachten die zich bijvoorbeeld ter voorbereiding ophouden rondom uw woning of bedrijf en daarbij zelfs uw (werk) omgeving fotograferen. Om een verhaal te controleren zal het voor iemand zonder kwade bedoeling meestal geen moeite zijn uitleg te geven. Iemand met slechte bedoelingen zal geen uitleg willen geven, hulp willen accepteren en graag zo snel mogelijk willen vertrekken. Probeer zoveel mogelijk details te onthouden voor de politie en andere opsporingsdiensten en maak hier melding van.

Op sociale media is vaak eenvoudig aan veel persoonlijke- of zakelijke informatie te komen zodat iemand zich goed kan voorbereiden. Bedenk daarom goed welke (bedrijfs) informatie je aan kwaadwillende wilt prijsgeven. Scherm jouw profiel (foto) af voor onbekenden en plaats geen risico gevoelige informatie online.

Bereid jezelf voor: Krav Maga
Mocht het uiteindelijk ooit tot een fysieke confrontatie komen en je meer zelfvertrouwen en grip op de situatie wilt hebben, dan is Krav Maga het systeem om jezelf en anderen te verdedigen. Interesse en benieuwd of dit ook iets voor jou is? Kom langs voor een gratis kennismaking in Meppel, Emmen, Assen en of Groningen.

Zelf ook kennismaken met Krav Maga? Kom langs om te kijken of probeer kostenloos onze introductie!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie